Maarten Schepers is kunstenaar, oprichter en docent van Workshop Express.

”Hout is voor mij een van de materialen waarin ik ruim 30 jaar geleden mijn ontdekkingsreis in het vormgeven ben begonnen.

Het werken met hout trekt mij aan, omdat het zowel een fysieke als een mentale bezigheid is. Het laat nog genoeg ruimte over om je gedachten af te laten dwalen, dat maakt dat het ook zo ontspannend werkt. Maar het is ook een spannende bezigheid, want niets is zo veranderlijk als hout. Vormt het werkstuk wel zo uit het hout zoals je het in je hoofd had zitten? Wat kom ik tegen in het hout? Houdt het hout zich goed? Enzovoort.

Soms kom je verrassende vormen in het hout tegen: dat ervaar ik als cadeautjes. Je moet ze wel zien en leren om er gebruik van te maken! Zo kan het gebeuren dat er een ander beeld gecreëerd word dan je jezelf had voorgenomen. En hout is geweldig mooi materiaal en in vele soorten verkrijgbaar.

Beeldhouwen doe ik graag. Je kunt je daarin steeds verder ontwikkelen. Zo maak ik naast mensfiguren ook abstracte vormen. Het is iedere keer weer een wonder dat een dode boom als het ware weer tot leven wordt gebracht. Het is, en blijft, continu een uitdaging om beelden te maken. Geen beeld is gelijk, dus ieder werkstuk is uniek.

Naast het werken in hout als een (ont)spanning is dat niet mijn enige beweegreden om met vormgeven bezig te zijn.  Door bezig te zijn met beeldhouwen, heb ik meer begrip gekregen voor abstracte kunst. Het onderzoek van oppervlaktebewerkingen en vormgevingsproblemen stelt mij in staat mijn vormgeving te abstraheren en mijn uitdrukkingsmogelijkheden te verbreden.

Ik wil verder met mijn zoektocht in vormgeving; figuratief en abstract maar wel met een krachtige eigen toegevoegde waarde.

Ik schat in dat voor deze zoektocht één leven te kort is.”


Maarten Schepers

 

Share This: